תפריט צרו קשר
youtube facebook instagram whatsapp
תמונה ראשית

ניקוי יט“אות

יט"אות, יחידות טיפול באוויר, הן אחד החלקים החשובים במערכת המיזוג.

תפקידים לבצע סינון של האוויר, לשלוט על הטמפרטורה והלחות, ולהזרימו לחלל החדר.

ביט"אות מים זורמים ומקוררים על ידי צ'ילר (מצנן) ועוברים דרך סוללות המזרימות אוויר בהתאם לבקרת האקלים הרצוי (תנאי לחות וטמפרטורה)

מערכות אלו יקרות ומורכבות מאוד ומשתמשות בעיקר לתעשיה ולמבנים גדולים שכן השליטה והבקרה באוויר היוצא הוא הכרחי ומדוייק (נשלט על ידי מחשב ותוכנה)

חברת AC clean air מתמחה בניקוי יט"אות מכל הסוגים

ניקוי יחידת היט"א כולל:

  • ניקוי יסודי ושטיפה של סוללת היט"א בשיטות מתקדמות
  • ניקוי בחומרים ממיסי שומנים
  • טיפול בקורוזיה בחומרים מעכבים
  • חיטוי היחידה מבקטריות ואורגניזם שונים
  • ניקוי בלחץ של מים (גרניק) לסילוק אבק ולכלוכים עקשנים במיוחד
  • ניקוי המאיץ, חלל היחידה ובריכת הניקוז באופן יסודי.

פנו אלינו לקבלת הצעת מחיר לניקוי יטאות

image

צרו קשר

כמו כל חלקי המזגן חשוב לשמור כל ניקיון היט“אות על מנת להבטיח את פעילותו התקינה של המזגן ולהפחית את בלאי המזגן ובזבוז האנרגיה.

במהלך עבודת המזגן עלולה להיווצר הצטברות של אבנית, שומנים, קורוזיה, בקטריות ועובד ביחידות המזגן.

כל אלו פוגעים גם בפעילותו התקינה של המזגן וגם גורמים נזק לבריאותכם. לכן חשוב לבצע תחזוקה תקופתית המבוססת על עבודות ניקיון.

ניקוי יט“א מתבצע באמצעים שונים הכוללים שטיפה בלחץ מים והתזת חומר מוקצף לצורך ניקוי הסוללות.

במהלך עבודות הניקיון יש לנקות את המאיץ, ברכת הניקוז וכלל חלל היט“א בצורה קפדנית.

במהלך ניקוי יט“אות יש להקפיד על:

  • ניקוי יסודי של כל משקעי הלכלוך והזוהמה.
  • הסרת אבנית וקורוזיה.
  • ביצוע עבודות חיטוי.
  • מזעור פרק הזמן שבו עבודת המזגן מופסקת וצמצום הפגיעה בפעילות השוטפת.
  • הקפדה על בטיחות בחשמל ובטיחות בעבודה.
  • ביצוע בדיקת תקינות המערכת בסיום העבודה.

AC clean air -הכתובת שלכם לניקוי יט“אות

ניקוי המזגן הוא עבודה המיועדת אך ורק לטכנאים שהוסמכו לצורך מטרה זו.

זוהי עבודה הכרוכה בסיכונים ויש לבצע אותה בצורה מקצועית. חברת AC clean air מביאה איתה ניסיון עשיר בביצוע עבודות תחזוקה וניקיון למזגנים.

אנו מעניקים פתרון לכל חלקי המזגן ומבטיחים לכם פעולה תקינה, חיי מזגן ארוכים וחיסכון בעלויות תפעוליות.

מדוע צריך יט״אות?

המטרה העיקרית של יט״אות היא לנהל את מערכת האוורור ביעילות אך ישנן פונקציות נוספות שהיחידות ממלאות. יט״אות מסננות ומבקרות את איכות האוויר שמועבר לתוך הבניין באמצעות מסננים שמטהרים את האוויר (לכן חשוב לוודא ולהקפיד על ניקיונם של המסננים) והן שולטות בטמפרטורה של האוויר באמצעות מערכת מיזוג האוויר ושומרות על מידת החום והקור הרצויות. יט״אות מבצעות גם ניטור של הלחות בתוך הבניין ובאמצעותן ניתן לוודא שרמת הלחות תקינה ונעימה.

יט״אות נדרשות במקומות שבהן קיימת זרימה ושהות גבוהה של אנשים בו זמנית ושבהם מערכת האוורור הטבעית מוגבלת.

מקומות אלה כוללים אולמות אירועים, מסעדות, בתי חולים, חדרי אוכל, מקומות המשמשים לאירוח כנסים ועוד.

יט״אות נדרשות גם במקוות שבהם נדרשת רמת היגיינה מאוד גבוהה כמו חדרי ניתוחים, מעבדות ועוד.

היכן ממקמים מערכת יט״א?

במערכת יט״א עושים שימוש בעיקר בבנייני משרדים, אזורי תעשייה ומסחר ומפעלים תעשייתיים בגדלים שונים.

המערכות הללו ממקומות על גגות הבניינים, בתוך הקומה ואף במרתף של הבניין.

מערכת יט״א יכולה לשרת אזור מוגדר מראש כמו אזור השירותים, מספר קומות בלבד או את הבניין כולו ולכן ניתן לראות בניינים שבהם קיימות מערכות רבות של יט״אות מסביבו.

כאשר מדובר בבניין משרדים יחסית ישן, במרבית מן המקרים תותקן מערכת יט״א אחת גדולה על גג הבניין והיא תהיה בנויה ומעוצבת באופן מעט שונה (לא יהיה לה למשל צינור והמערכת תפעל בהתבסס רק על האוויר שבתוך הבניין).

המבנה הזה של המערכת אינו נפוץ כיוון שהוא פחות יעיל ובבניינים חדשים ניתן להתקין מספר מערכות של יט״א על מנת לתת שירות לאזורים שונים בבניין.

כיוון שבנייני משרדים כיום הוא גם יותר אטומים לכניסה של אוויר, קיים צורך בצינור שקיים במערכות יט״א חדשות על מנת לווסת את לחץ האוויר שבתוך הבניין.

איך בנויה מערכת יט״א? – המעטפת והמסננים

מערכת יט״א מורכבת ממארז בעל מעטפת חיצונית שעשויה ממתכת שצבועה בצבע מיוחד שמונע היווצרות של קורוזיה.

בתוך המארז יש את כל המרכיבים כולל הסליל והמאווררים (שגם הם עטופים במעטפת נפרדת על מנת למנוע את האפשרות של עיבוי).

מערכת יט״א מכילה מסננים שבאמצעות ניתן לסנן ולהסיר מזהמים מהאוויר שזורם לתוך החדר.

ישנם סוגים של מסננים וביניהם מסנני HEPA שמבצעים סינון ברמה מאוד גבוהה ומיועדים למקומות שבהם קיים ציוד רגיש וסיכון גבוהה להימצאות של וירוסים וחיידקים בחלל החדרים, מסנני שקיות שמתאימים לבניינים שבהם נדרשת רמת סינון בינונית עד גבוהה, מסנני פאנל שמידת יעילותם היא די נמוכה ומסנני פחמן שמסייעים בהסרה של ריחות לא טובים וגזים מהאוויר שמוזרם לתוך החדרים.

המערכת כוללת גם מאווררים שמעבירים את האוויר לאזורים שונים בבניין והם מגיעים בעיצובים שונים (מעוקלים אחורה, מעוקלים קדימה, בעלי נטייה לאחור ועוד). אופי ומבנה המאוורר ייקבע בהתאם ללחץ הסטטי ולנפח האוויר במערכת.

בשנים האחרונות, הטכנולוגיה בה משתמשים השתפרה ועל מנת לנצל את האנרגיה בצורה טובה יותר, בוצע שינוי במערכת נפח האוויר.

כאשר העומס התרמי על המערכת יחסית נמוך, המהירות שבהם המאוורר נעה תהיה גם כן נמוכה ורק כאשר העומס יתגבר, מהירות המאוורר תואץ בהתאם. במקום מנוע רגיל, מותקנת מערכת של היפוך תדרים ששולטת במהירות המאוורר.

איך בנויה מערכת יט״א? – קירור וחימום האוויר

מערכת יט״א כולל בתוכה גם תיבת ערבוב שבה קיימים האוויר החיצוני והאוויר שהוחזר – לאחר שמבצעים שילוב שלהם, האוויר הנקי  המחומם או המקורר נשלח אל החדרים.

טכניקה זו נחשבת להכי פשוטה ויעילה אך ישנן מערכות שפועלות באמצעות גלגל תרמי, מחליפי חום ומחלפים צולבים – אופי הפעולה והחלקים בהם משתמשים נקבעים בהתאם לצורך.

המערכת מורכבת גם מסליל קירור שמייבש ומקרר את האוויר ומכשיר אדים שמיועד לשימוש בחורף שמאופיין באוויר מאוד יבש שנמצא בחלל הבניין.

ישנם כמה סוגים של מכשירי אדים בהם עושים שימוש – רשת קיטור שבהם המים עוברים חימום על מנת ליצור אדים, מעין תרסיס שדרכו מותזים המים, וסוג קיטור שבו המים עוברים חימום באמצעות מעין חלק דמוי מחברת וסליל חימום (המים מתאדים ויוצרים אוויר בלחות גבוהה יותר).

איך מערכות יט״אות עובדות?

כאשר מותקת מערכת יט״א, האוויר חוזר מתוך החלל ונכנס אל המערכת דרך הצינור.

האוויר מגיע אל תיבת הערבוב ומתמזג עם אוויר חיצוני בעל טמפרטורה גבוהה יותר שנמצא בתוך התיבה.

בחלק מהמערכות לא נעשה שימוש באוויר חיצוני ואז מתבצעת החזרה של האוויר הקריר אל תוך החדרים בבניין.

האוויר מוזרם חזרה תוך שהוא עובר דרך מסננים שבאמצעותם מתבצע ניקוי והוא נע על פני סליל קירור אשר מכיל מים קרים או חומר קירור מסוג אחר.

בשלב הסופי של התהליך, קיים מעין מפוח שדוחף את האוויר דרך התעלה ולתוך החדרים.

במקרים מסוימים, קיים גם גוף חימום קטן שממוקם אחרי הסליל והוא מסייע לשלוט ברמת הלחות של האוויר שמוזרם לתוך החדר. 

ניתן לשלוט בטמפרטורה של האוויר באמצעות תרמוסטט וברוב בנייני המשרדים או מפעלי התעשייה קיים מחשב מרכזי שמאפשר לנהל מספר רב של יט״אות בו זמנית.

התאמה של סוג הניקוי

מערכת יט״אות יכולה להתבצע באמצעות ניקוי יבש או ניקוי רטוב וחשוב להתאים את אופי הניקוי על מנת לא לפגוע בתפקוד של המערכת.

ניקוי יבש חייב להתבצע באופן שמונע נזק לחיבורים מוצקים ולמשטחים מצופים במערכת תוך הימנעות משימוש בחומרי ניקוי שיכולים לגרום לשחיקה.

במידה והניקוי גורם לנזק, חשוב לוודא שהמשטחים והחיבורים בין החלקים השונים לא נפגעו אך במידה ואכן נגרם נזק, יש לבצע תיקון בהקדם האפשרי.

ניקוי רטוב יכול להתבצע רק לאחר שמוודאים ניתוק מוחלט של כל החלקים החשמליים מאספקת החשמל וזאת באמצעות חומרי ניקוי כימיים (תוך הקפדה של איכות החומרים על מנת למנוע פגיעה באיכות החומר).

את הניקוי  יש לבצע רק לאחר שמוודאים שבולמי הכניסה והיציאה סגורים ואם ניתן, מומלץ לבצע את הניקוי רק לאחר כיבוי מערכת היט״א לחלוטין.

ניקוי יבש ורטוב של המערכת

ניקוי יבש של מערכת יט״א מתבצע באמצעות שימוש במטלית יבשה או הברשה ידנית תוך הפעלת שואב אבק עם לחץ שימנע פיזור של האבק והלכלוך לתוך המערכת.

ניתן לבצע ניקוי של חלקים שנשלפים מתוך המערכת באמצעות אוויר דחוס אך חשוב להקפיד לבצע את הניקוי באזור שמרוחק יחסית ממערכת היט״א על מנת למנוע מכניסה של הלכלוך לאזורים אחרים בתוך המערכת.

במידה ורוצים לבצע ניקוי רטוב, יש להשתמש במטלית רטובה או בהברשה ידנית תוך שאיבת הטיפות באמצעות מידת הלחץ המתאים. 

ניקוי מערכת יט״א מתבצע גם באמצעות הזרקת מים בלחץ תוך שימוש במכשור המתאים – ניקוי מסוג זה מתאים בעיקר לחדרים שבהם קיים מגש ניקוי עיבוי.

אפשר לבצע ניקוי יבש ורטוב של מערכת יט״א תוך שימוש בחומרי ניקוי בעלי PH ניטרליים. ניקוי כימי של המערכת מתבצע באמצעות מריחה של החומר (בין אם הוא נוזל או גז) באמצעות מטלית, מכשיר שטיפה בלחץ או מחולל גז.

ניקוי מכשיר האדים

ניקוי מכשיר האדים וכל החלקים ממנו הוא מורכב הוא הכרחי כיוון שרק כך ניתן לשמור על ההיגיינה של המערכת – הסיבה היא שהלחות תומכת באופן מהותי בהתרבות מיקרואורגניזמים.

יש לבצע בדיקה של מכשיר האדים לפני שמתחילים בניקוי. יש לנגב את מכשיר האדים תוך שימוש במטלית יבשה ולאחר מכן לבצע הברשה ושאיבה של הלכלוך.

לאחר מכן, יש לעבור לניקוי רטוב ידני או באמצעות מים בלחץ ולבצע חיטוי של כל החלקים.

ניקוי מחלף חום ומונע טיפות

את מחליפי החום יש לנקות בשיטת ניקוי יבש באמצעות אוויר דחוס ושאיבת האבק. הניקוי חייב להתבצע רק לאחר הוצאה של החלקים ממערכת יט״א כך שהלכלוך לא יתפזר אל תוך החלקים השונים שבתוך המערכת. במחליפי חום ומונעי טיפות קיים מגש ניקוז עיבוי שאותו כאמור ניתן לנקות באמצעות שימוש במכשור מים בלחץ – בסוף התהליך יש לבצע חיטוי.  

ניקוי מאוורר

ניקוי המאווררים מתבצע בשיטת ניקוי יבש אשר כולל הברשה, שימור באוויר דחוס ושאיבה של האבק והלכלוך (אפשר גם לבצע הברשה ידנית של המאוורר).

במידה ובוחרים להשתמש באוויר דחוס למטרת הניקוי, חשוב להוציא את המאווררים מחוץ למערכת היט״א כך שהלכלוך לא יתפזר אל חלקים שונים בתוך המערכת.

ניתן לעשות שימוש בניקוי רטוב וידני אך רק עבור התא שבו יושב המאוורר – בכל מקרה חשוב לוודא שמנתקים את כל החלקים החשמליים מהחשמל על מנת למנוע אפשרות של חדירת מים ופגיעה במנוע, בציוד החשמלי, בחיווט ובחיבורי המוליכים של המערכת.

ניקוי מחליש רעשים

בכל מערכת יט״א קיים מחליש רעשים שגם אותו יש לנקות על מנת לוודא שהוא ממשיך לתפקד ביעילות. את המחליש רעשים יש להבריש ולאחר מכן לשאוב את הלכלוך. אפשר לבצע גם ניקוי רטוב וחיטוי ידני אך יש להקפיד שלא לדעת במפצלים של המחליש רעשים. אותם ניתן לנקות באמצעות שאיבה ובמידה ומבחינים ששכבת הכיסוי של המפצל שעשויה מסיבי זכוכית לא ארוגים פגומה, יש לתקן או להחליף את המחליש.

 

חשוב לדעתחשוב לדעת
חשוב דעת תוכן
ניקיון מערכות מיזוג האוויר מתבצעות על ידי טכנאים מומחים, בעלי וותק וידע נצבר בכל חלקי המערכת ומרכיביה
התקשרוהתקשרוווצאפשלחו הודעה
למעלה